T'ai Chi Chuan

Chinese krijgskunst, bewegingskunst en gezondheidsleer

 

De Tao die men met woorden beschrijven kan, is niet de ware Tao

Lao Tze

Waarom is water zo sterk?

Omdat het zich overal aan kan aanpassen, zonder zijn kern te verliezen. Dat is wat je door het leren van T'ai Chi probeert te bereiken, soepel en krachtig te zijn; soepel om met de omstandigheden mee te kunnen gaan en krachtig om trouw te blijven aan je eigen aard. Het hoogste doel is bereikt als je de kennis van T'ai Chi in het dagelijks leven kan toepassen (werk, relaties, geestelijke ontwikkeling etc.); als dat niet zo is, blijft de T'ai Chi vorm een mooie serie van bewegingen, die helaas leeg zijn.

T'ai Chi Chuan is de martial kunst die gebaseerd is op het Taoïstische concept van Wu-Wei (niet-handelen, oftewel dingen hun eigen gang laten gaan) en op het filosofische principe van T'ai Chi: het in evenwicht brengen van tegenpolen Ying & Yang, krachten die inherent zijn aan alles dat bestaat.

De solovorm probeert de tegenstrijdigheden binnen een individu in evenwicht te brengen, zodat zij gezonder en gelukkiger kan leven.

In partner-oefeningen poogt men conflicten te neutraliseren en iets positiefs te creëren waar zogenaamd negatieve krachten aanwezig zijn.

T'ai Chi Chuan is in essentie defensief. De meeste technieken hebben als doel het 'in leegte laten belanden' van agressie. de bewegingen zijn zacht en vloeiend, en mede hierdoor, kan kan T'ai Chi Chuan door iedereen, ongeacht leeftijd, beoefend worden.

 
 
 

E-MAIL ONS